Mobil Yazılımlar Dünyası Ve Günümüz Taşınabilir Teknolojisi

12 16

Mobil Yazılım Geliştirme Üzerine

Günümüzde en çok tercih edilen teknolojik aletler "Telefonlar". Sadece Mobil diyerek azımsamamak lazım. Tabletler, Telefonlar, Akıllı Saatler, Televizyonlar hatta giyilebilir teknolojilerde benzer bir teknoloji sınıfına dahil oluyor. Artık Hepimiz portatif, kolay erişillebilir hızlı çözümler arıyoruz. Araba Sürerken Telefonla konuşmak'tan sabah sporunda bize rehber olacak bir asistana. Günlük işlerimizi organize edecek bir sistemden Yaratıcılığımızı arttıracak bir yardımcıya kadar bütün hayatımzın içerisinde bulunuyor taşınabilir sistemler. Örnek vermek gerekirse artık birçoğumuz haberleri bazı sosyal medya araçları ile alıyoruz. Gazete manşetleri artık eski dönem medyacılığı olarak tozlu raflarda yerini almaya başladı bile.

 Neden Mobil Uygulama ?

Telefonlar günümüzde masaüstü ve ya laptop "bilgisayarlardan" sonra en güçlü, kişisel kullanıma uygun cihazlardır. Yine aynı şekilde taşınabilir olması ve hızlı iletişimde (Eskiden sadece iletişimde rol oynamaları gerçeği bambaşka bir gelişim örneği olarak verilebilir) rol oynamaları büyük bir tercih sebebidir. Bugün farklı birçok marka farklı bir çok özellikte cihazlar ile her insanın zaruri bir ihtiyacı haline gelmiş ve toplumumuz bir parçası olmuştur. 

Genel olarak her insanın mobil bir cihaza sahip olmasının bir çok "zaruri" nedeni sayılabilir. Fakat birde hayatlarımızda bağlayıcı diğer etkenleri bulunmakta. Gelin biraz onlardan bahsedelim.

 

 

Sık Kullanılan Mobil Yazılımlar

Mobil Sanal Dünya

Bugün herşeyin dijitalleşmesiyle birlikte. Mobil yazılımlarda hayatımızın farklı alanlarına çok sık deymeye başladı. Mesela Aşk hayatımız ya da Spor anlamında. Bazen Haber alma ihtiyacımıza bazende iletişimi farklılaştırarak. Örneğin yıllar önce insanlar birbirlerine sadece mektup gibi yazılı metinler ile ulaşırken artık whatsapp gibi yazılımlar kullanarak. İşitsel, yazılı, Görsel medyalar aracılığı ile hızlı bir iletişim kurabilmekteler. Bunun en büyük artılarından birisi sanım doğru bilginin hızlı teyit edilmesidir. Fakat bu süreç yine yanlış, asparagas haberlerin hızlı yayılmasına da sonuç verebilir. Yine başka bir örnek vermek gerekirse mobil yazılımlar günümüzde sağlık alanında da büyük adımlar atmaktadır. 

Mobil Yazılımların Dokunduğu Bazı Önemli Alanlar

  • Finans
  • Eğitim
  • Sağlık
  • Ulaşım
  • Ticaret
  • Eğlence
  • Gezi
  • Haber
  • İş & Planlama

Son Olarak Mobil Yazılım Nedir? Nasıl Yapılır ? 

Mobil Yazılım dediğimiz şey aslında telefonlarda, tabletlerde akıllı saatlerde ve akıllı televizyonlarda çalışan yazılımların tamamını kapsar. Genelde Android ve IOS uygulamaları diye ikiye ayırırız. Android Yazılımlar: Java veya Kotlin programlama dilleri ile yazılmış Android işletim sistemi yüklü cihazlarda çalışan sistemlerdir. IOS uygulamalar ise Apple firmasının cihazlarında çalışan yazılımlardır. Genelde Swift ya da Objective C programlama Dilleri kullanılarak yazılan yazılımlardır. 

Mobil Uygulama Geliştirirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

  • UI & UX : Kısaca açmak gerekirse Ui (User Interface): kullanıcı arayüzü programın kullanıcılar tarafından görülen kısmını tanımlar ve Yazılım geliştirme süreçlerinden tasarım ve planlama aşamasında ortaya çıkar. Ux (User Experience): Kullanıcı Deneyimi uygulamanın etkileşime geçilme biçimi olarak özetlenebilir. Butonların büyüklüğünden, Sayfa Geçişlerine ya da menülerin bulunduğu yerlerden sayfadaki öğelerin konumuna yükleme süresine, biçimine bağlı farklılıklar bütününün tamamı Ux'e örnek gösterilebilir. Aşağıdaki görselde basit olarak kötü Uı ve UX tasarımı verilmiştir

UI & Ux Örnek resmi

 

  • Teknolojisi:  Ne olursa olsun bir yazılımdaki en önemli hususlardan birisi uygulamanın kendi içerisinde düzgün bir akışa sahip olmasıdır. Yazılımda kusur çok yaygın bir durumdur fakat bu problemlerin hızlı çözüme ulaştırılması ve sürekli güncellenmesi önemlidir. Bu yüzden teknolojideki güncellik çok önem arz etmektedir.